سرپرست گروه پژوهشی بیمه الکترونیک پژوهشکده بیمه:

اوراق بهادار بیمه ای در راه است

نقدینه- باید خدمات و ارتباطات ماهوی شرکت بیمه با خارج از کشور وجود داشته باشد تا از این طریق به بازارهای مالی وصل شود.

 به گزارش پایگاه خبری نقدینه، فرزان خامسیان، سرپرست گروه پژوهشی بیمه الکترونیک پژوهشکده بیمه با اعلام این که ارتباط بازارهای مالی با بازار بیمه از یک کانال صورت نمی گیرد؛ افزود: ساده ترین نوع ارتباط این است که بازار بیمه، تامین مالی خود را از طریق بازار مالی انجام می دهد و آن هم همچون دیگر صنایع، برای تهیه سرمایه شرکت های بیمه صورت می گیر، این مسئله از قدیم رایج بوده و در ایران هم وجود دارد.
خامسیان ادامه داد: در دنیا غیر از کارکرد عادی بازارهای مالی؛ ابزارهای دیگری هم وجود دارد که در حقیقت صنعت بیمه از آن ها استفاده نکرده است و الان در حال استفاده است. اگر بورس اوراق بهادار، بورس کالایی و شبکه بانکی را در بازار مالی در نظر بگیریم؛ صنعت بیمه برای تامین مالی از شبکه بانکی و بورس اوراق بهادار استفاده می کند و با بورس کالایی چندان ارتباطی ندارد.
وی با بیان اینکه اتفاقی که در حال حاضر در جهان رخ می دهد؛ این است که غیر از این روش، ابزارهای دیگری هم در صنعت بیمه به کار گرفته می شوند؛ افزود: یعنی تامین مالی صرفا فقط سرمایه اولیه شرکت های بیمه نیست که از طریق بورس اقدام شود؛ ابزارها و مشتقات مالی دیگری نیز وجود دارد.
خامسیان افزود: ابزارهای مالی دیگری که می توان در حوزه بیمه استفاده کرد؛ اوراق بهادار بیمه ای است؛ که در حال حاضر پژوهشکده بیمه این ابزار را طراحی می کند تا صنعت بیمه هم بتواند از این ابزار بهره مند شود
وی در پاسخ به این پرسش که صنعت بیمه کشور برای بهبود تعامل با بازارهای مالی بین المللی نیاز به چه فعالیت هایی است؛ اذعان داشت: بهبود تعامل با بازارهای مالی بین المللی حتما باید از کانال بورس صورت گیرد؛ یعنی این کانال جواب بهتری می دهد. یعنی قبل از این باید یکسری پیش نیازهایی جود دارد، بازار مالی ما بایستی با بازارهای بین المللی ارتباط برقرار کند تا ما از این طریق هم با خارج ارتباط داشته باشیم.
خامسیان ادامه داد: اما اگر قرار باشد به طور مستقیم و غیر از کانال بورس ارتباط صورت گیرد؛ باید خدمات و ارتباطات ماهوی شرکت بیمه با خارج از کشور وجود داشته باشد تا از این طریق به بازارهای مالی وصل شود. در غیر اینصورت مثل این می ماند که تنها پول ایران تبدیل به ارز شود و سرمایه گذاری در بورس های خارج صورت گیرد.
عضو پژوهشکده بیمه در رابطه با پیشنهاد ایجاد یک نهاد مالی مشترک برای نظارت بر سه بازار بیمه، بانک و بورس از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: پیش نیاز این نهاد ابتدا سیاستگذاری است؛ یعنی یک نهاد مشترک سیاستگذاری باشد که تقریبا وزارت اقتصاد متولی این امر است؛ ولی نه در کارکرد اجرایی. یعنی به لحاظ اجرایی این امر چندان رخ نمی دهد و باید تصمیم گیری های استراتژیک که باعث تعامل مراکز مالی با همدیگر می شود، در وزارت اقتصاد اتفاق بیفتد. در این رابطه، نهاد وجود دارد اما عملکرد و شرح وظایف تعریف نشده است. این کاری است که وزارت اقتصاد باید انجام دهد و نیازی نیست که نهاد جدیدی تاسیس شود؛ چون این مورد خود باعث پیشرفت در ارتباطات می شود.
خامسیان ادامه داد: اما بحثی که در رابطه با نظارت مالی مشترک وجود دارد؛ دلیل آن این است که وقتی ارتباطات نهادهای پولی و مالی با یکدیگر افزایش پیدا می کند؛ شوک و یا عملکرد مثبت و منفی یک بخش به بخش دیگر منتقل می شود. اینکه چرا احساس نیاز تا به امروز در ایران نبوده است و دغدغه آن هم وجود نداشته است؛ به این دلیل است که تعامل بازارهای مالی با همدیگر کم است ولی به محض افزایش تعامل؛ متوجه خواهند شد که شوک های یک بخش به بخش دیگر منتقل می شود.
وی تصریح کرد: بنابراین هر بخشی می تواند برای خود قوانین تعیین و آن ها را رعایت کند؛ اما در نهایت می این بخش متوجه خواهد شد که شوک های بخش های دیگر به آن منتقل شده است.
به گفته خامسیان؛ احساس نیاز به دلیل افزایش تعامل بین بازارهای مالی به وجود آمده تا یک نهاد مشترک ایجاد شود؛ که اگر قرار است نظارتی صورت گیرد بر هر سه بازار بانک، بیمه و بورس اعمال شود و این نهاد مواظب شوک های انتقالی از یک نهاد به نهاد دیگر باشد.
به گفته خامسیان؛ به هر اندازه ارتباط بین نهادهای مالی بیشتر شود؛ احساس نیاز به یک نهاد مشترک بیشتر خواهد شد. یعنی الان وجود این نهاد خوب است ولی به محض اینکه این تعاملات بیشتر می شود و طبیعتا این امر در آینده رخ می دهد؛ حضور این نهاد مشترک مالی الزامی خواهد شد.
گفتنی است:پیشتر حسن روحانی، رئیس جمهور در ملاقات با مسعود حجاریان، رئیس انجمن حرفه ای صنعت بیمه بر امکان انتشار اوراق بدهی از سوی شرکت های بزرگ بیمه ای تاکید کرده بود.
https://naghdineh.ir/page/21065/
لینک مطلب :
چاپ print version